VS schrapt Secure Border Initiative

Het goeie nieuws komt dit keer, oh wonder, uit de Verenigde Staten. Daar werd beslist om het Secure Border Initiative te schrappen.

Het Secure Border Initiative is een complex netwerk van high-tech surveillance systemen dat bedoeld was om de grenzen van de VS in het noorden met Canada en in het zuiden met Mexico te controleren.  Minister van Binnenlandse Veiligheid Janet Napolitano moest echter voor het Amerikaanse Congress toegeven dat het project vanaf dag 1 geplaagd werd door problemen. “It has never met a deadline, it hasn’t met its operational capacities, and it doesn’t give us what we need to have.”

Veilige grenzen, grote winsten

Het Secure Border Initiative ging van start in september 2006, toen de contracten met Boeing en Raytheon werden afgesloten. In maart 2010 werden de fondsen al weer bevroren en nu werd dus officieel aangekondigd dat het project wordt opgedoekt. In de drie en half jaar tijd dat het project liep, werd door de betrokken bedrijven de niet onaardige som van 3,7 miljard dollar opgesoupeerd. Andere bronnen wijzen er ook op dat alleen al de kosten voor het onderhoud van het hek aan de Mexicaanse grens geschat worden op 10 miljard dollar.

Dat het Secure Border Initiative vooral een cadeau was voor de veiligheidsindustrie, kon je in 2009 al op verschillende plekken lezen. Critici wezen er toen al op dat vooral de Boeing Group erin slaagde zich te verrijken, zonder dat deze daar iets noemenswaardig tegenover kon stellen.

Een gedetailleerd tijdlijn van dit peperdure fiasco vind je op de website van Defense Industry Daily.

Niet alleen goed nieuws

Alleen maar goed nieuws is dit natuurlijk niet, want de VS zouden de VS en de veiligheidsindustrie zou de veiligheidsindustrie niet zijn, als de controle van de grenzen niet onder een andere vorm zou doorgaan. In de plaats van de lucratieve contracten met Boeing en Raytheon, zal de Amerikaanse regering vanaf nu de benodigde surveillance systemen (onbemande spionagevliegtuigjes, thermische camera’s en dergelijke meer) gewoon op de commerciële markt aanschaffen. Kwestie van de veiligheidsindustrie toch niet helemaal in de kou te laten staan.

Op zijn blog wijst David Murakami Woods bovendien op de toevallige samenloop van dit nieuws met het uitlekken van het North American Perimeter project. De (geheime) gesprekken tussen de VS en Canada hierover zouden naar verluidt vlot verlopen. Op die manier lijkt het er op dat het ene veiligheidsproject het andere gewoon overbodig gemaakt heeft en zal vervangen. Benieuwd welke bedrijven deze keer het grote lot winnen.