Bewakingscamera’s in Chicago onder vuur

Naar verluidt beschikt Chicago over het meest uitgebreide netwerk van bewakingscamera’s in de Verenigde Staten. Zelf zegt de stad niet luidop hoeveel camera’s er hangen en al evenmin welk kostenplaatje eraan verbonden is. Wat ze wel toegeeft, is dat ze toegang heeft tot de beelden van niet minder dan 10.000 openbare en private bewakingscamera’s, die samengebracht werden onder de noemer “Operation Virtual Shield”. Van die camera’s zijn er heel wat uitgerust met software die een individu kan identificeren en op de voet volgen; bovendien kunnen ze dikwijls tot in detail inzoomen op voorwerpen. Blijkbaar is dat voor de burgemeester nog steeds niet genoeg en daarom onthulde de man recent plannen om letterlijk op elke straathoek een camera te installeren. Het doel: “to cover one end of the city to the other.”

Niets om fier op te zijn, denken wij dan. Integendeel, het zou reden genoeg moeten zijn om met een gezonde dosis wantrouwen (en zeg ook maar: huiver) naar een dergelijke wildgroei aan camera’s te kijken. Dat dacht ook de burgerrechtenbeweging ACLU of Illinois. Onder de titel Chicago’s video surveillance cameras: A pervasive and unregulated threat to our privacy publiceerde ze begin deze maand een lijvig rapport. Daarin pleit de ACLU in eerste instantie voor een moratorium, om onder geen beding nog nieuwe camera’s te plaatsen. Vervolgens moet de stad de bestaande camera’s aan een grondig onderzoek onderwerpen, waarbij geval per geval gekeken wordt of ze werkelijk nut hebben. Als dat niet het geval is, wil de ACLU dat de camera’s verwijderd worden. Voor de resterende camera’s eist ze tenslotte strengere regels om de privacy te waarborgen.

Lees meer uitleg over het onderzoek en de aanbevelingen.
Download het volledige rapport in pdf.
In de video hieronder verduidelijkt Adam Schwartz het standpunt van de ACLU.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=5BxcoYszgYU]