Minister wil identiteitskaart inbouwen in gsm

Dit is er eentje voor de rubriek “te zot om los te lopen”.

Minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) speelt met het idee om de elektronische identiteitskaart (eID) in te bouwen in de sim-kaart van de gsm. Van Quickenborne heeft Fedict, de informaticadienst van de federale overheid, de opdracht gegeven om het concept te onderzoeken. De minister denkt aan een proefproject. Op termijn zou de de bestaande elektronische identiteitskaart zo vervangen kunnen worden. “Mensen hebben niets aan de elektronische identiteitskaart, omdat ze meestal geen kaartlezer hebben”, aldus de minister. “De gsm moet de kaartlezer van de toekomst worden.”

Het bericht stond vandaag in De Morgen. De eID, koosnaampje voor de huidige Belgische identiteitskaart, bevat een chip met allerlei persoonsgegevens. Het was (en is)  de bedoeling om via de kaart toegang te verlenen tot allerlei overheidsdiensten en commerciële toepassingen. Toch in theorie, want in de praktijk valt dit nogal tegen. Onder meer door een gebrek aan kaartlezers en aan goede toepassingen voor de eID.

Bovendien zijn er in het verleden al verschillende keren vraagtekens geplaatst bij de security van de kaart en dus ook bij de bescherming van de persoonsgegevens. Het meest recente voorbeeld was vorig jaar, toen leden van de Chaos Computer Club op de Duitse zender ARD demonstreerden hoe je persoonlijke informatie kan ontfutselen aan de toekomstige Duitse elektronische identiteitskaarten. Ondanks de verschillen tussen de Duitse en de Belgische eID, gaf Peter Strickx van Fedict vervolgens toe dat hetzelfde in principe ook in België mogelijk is. Hoewel hij naar eigen zeggen de kans klein inschat. Een inschatting die niet bepaald geruststellend te noemen is.

Nu wil minister Van Quickenborne de eID ook nog eens laten inbouwen in de sim-kaart van een gsm. Dat belooft in ieder geval een forse stap achteruit voor de beveiliging van persoonsgegevens. Alleen al de idee dat al die gevoelige informatie geplaatst wordt op een apparaat  dat constant in verbinding staat met allerlei netwerken.

Nu ja, misschien wil minister Van Quickenborne met deze giller gewoon het mislukken van zijn eID project camoufleren. De beste manier om een flop te verbergen? Simpel, plaats er nog een grotere flop bovenop. Bij deze …