‘Hands Off Biometrics’ wil onderzoek naar opslag biometrische gegevens

‘Hands Off Biometrics’ is een petitie gestart waarin ze de Raad van Europa oproept om een onderzoek te starten naar het afnemen en opslaan van biometrische gegevens door lidstaten.

Overheden eisen in toenemende mate vingerafdrukken en gezichtsscans op. Deze persoonsgegevens worden opgeslagen op contactloze RFID-chips in paspoorten en/of identiteitskaarten. Sommige landen, zoals Nederland, Frankrijk en Lithouwen, gaan nog verder en slaan deze data zelfs op in databanken.

De pas gevormde Alliantie ‘Hands off biometrics’ vindt dit ontoelaatbaar. In een democratische samenleving vormt de afname en opslag van biometrie van een hele bevolking een onevenredige en onnodige inbreuk. Niet alleen op de privacy, maar ook op andere rechten die worden beschermd door het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Alle organisaties die de burgerrechten hoog in het vaandel dragen, kunnen de petitie mee onderschrijven. De petities zullen gebundeld worden en vervolgens aangeboden aan de Raad van Europa in Straatsburg.

Lees het volledige persbericht over de campagne Hands Off Biometrics.
Wil je als organisatie de petitie ondertekenen ga dan als volgt tewerk:

1. Ga naar deze pagina.
2. Kopieer de petitietekst.

Petition on Collection and Storage of Biometric Data
We urgently ask the Secretary General of the Council of Europe to send an art. 52 ECHR request to the Member states involved, regarding storage of biometric data of citizens in passports, ID cards and government database(s) in view of the provisions of the European Convention on Human Rights.

3. Plak de tekst in een lege mail.
4. Typ onder de petitietekst de naam van je organisatie en evt. de website van je organisatie erbij.
5. Mail de petitie naar privacyint@privacy.org.

Zeker doen!

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.