Over medische privacy

Psychiater Kaspar Mengelberg van DeVrijePsych heeft op de Dag van de Mensenrechten de Clara Meijer-Wichmannlezing gehouden. De tekst van de lezing met als onderwerp ‘Het recht op privacy’ kan je downloaden via het Platform Bescherming Burgerrechten.

“In mijn opleidingstijd, zo’n veertig jaar geleden, was in ziekenhuizen en dokterspraktijken het beeldscherm nog in geen velden of wegen te bekennen. Medische statussen zaten in groene of bruine mappen, lagen op bureaus, slingerden soms rond, werden op karretjes rondgereden en verdwenen na verloop van tijd in archiefkasten. Je kon ze alleen inzien door ze in handen te nemen. Tegenwoordig is iedere dokterspraktijk geautomatiseerd en heeft ieder ziekenhuis een intranet. Met toegangscode en muisklik weet je alles wat over een patiënt is vastgelegd, met alle privacyrisico’s van dien.”

Mengelberg heeft het uiteraard over de Nederlandse situatie en haalt daaruit zijn voorbeelden. Maar zijn lezing houdt ook een algemene waarschuwing in die even goed in België van toepassing is. “Wat op het spel staat is of het mogelijk blijft om ongeregistreerd, in gegarandeerde privacy, bij een psychiater of psychotherapeut te rade te gaan.”