liberté égalité sécurité

De franstalige Ligue des Droits de l’Homme organiseert haar jaarlijkse activiteitenweek 7/24:30 dit keer rond het recht op veiligheid. De aftrap wordt gegeven op maandag 29 maart met de uitreiking van les Boulets d’Or. Daarmee wil de Ligue een aantal trends in de kijker zetten die afbreuk doen aan het recht op veiligheid en aan de fundamentele burgerrechten.

Onder de zes genomineerden vinden we onder meer MoBIB, het systeem waarmee de Brusselse openbaar vervoersmaatschappij het traject van elke reiziger in kaart kan brengen. Minister van Binnenlandse Zaken Turtelboom behoort eveneens tot de kandidaten, onder andere voor de manier waarop ze leraars en jongerenwerkers opriep om afwijkend gedrag en afwijkende meningen aan de politiediensten te melden. Ook geldkoerier Brink’s werd genomineerd, voor de manier waarop ze de rechten van haar werknemers met de voeten trad en zich uiteindelijk failliet liet verklaren omdat ze de slechtere arbeidsvoorwaarden niet wilden slikken.

De volledige lijst met de zes genomineerden plus een woordje uitleg vind je hier. Iedereen kan een stem uitbrengen op een kandidaat naar keuze. Stuur een mail naar mlambert@liguedh.be met in het onderwerp “Boulet d’or – Candidat n° X”.

Het volledige programma van de week, die tot 2 april loopt, vind je op de website of in pdf.