Scholier geschorst voor het open houden van een deur

Dit is er eentje voor de rubriek absurdisme (met als motto: het zou om te lachen zijn, als het niet zo triestig was). In Virginia (in de VS) werd een student van een middelbare school geschorst omdat hij de deur van zijn school open hield voor een vrouw die haar handen vol had.

According to an anonymous e-mail sent to The Tidewater News, the “A” student opened the door for a woman he knew, who had her hands full. The e-mail also indicated the student received a one-day, out-of-school suspension.
Smith said he could not confirm the story for confidentiality reasons. Superintendent Charles Turner said he did not know all the details behind the suspension.
Turner said the policy that prohibits anyone from opening doors was part of making the security system work.

Wat de leerling deed, was dus volgens de school een overtreding van het veiligheidsbeleid. Daarin staat dat de deuren enkel centraal geopend mogen worden, nadat bezoekers zich aangemeld hebben voor een bewakingscamera. De school is op dit punt alvast duidelijk. “You have to have a system, and that system has to be consistent. We have to stay within the rules and stay secure.” Een systeem dat tussen haakjes meer dan 10.000 dollar gekost heeft. De school voegt er verder nog aan toe dat dat veiligheidsbeleid kadert in haar missie om te zorgen voor “a quality education in a safe environment.”

Dure woorden die jammer genoeg langs alle kanten rammelen. Wat de scholier deed, getuigt immers van vertrouwen, van gemeenschapszin en gewoon van gezond verstand. Zaken die deel zouden moeten uitmaken van elke normale opvoeding, maar die hier dus gesanctioneerd worden. Gedaan dus met de aloude galanterie, want die kan de test van het hedendaagse veiligheidsbeleid niet langer doorstaan.

De sanctie doet vooral de vraag rijzen wat de school eigenlijk leert op die manier. Dat veiligheid boven alles staat? Dat vriendelijkheid ondergeschikt is aan regeltjes? Of dat niemand te vertrouwen is? En dat gezond verstand beter vervangen wordt door onpersoonlijke systemen? Dit zijn zaken die net het tegenovergestelde inhouden van wat een school haar leerlingen zou moeten meegeven. Dat belooft voor de toekomst.

(bron: Boing Boing)