Big Brother Awards Nederland uitgereikt

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=F4T4ZuOpgds]

Het is een beleidsdogma geworden: we verliezen weliswaar onze privacy, maar krijgen er veiligheid voor terug. Alleen wanneer de overheid ons adequaat kan controleren, kan zij terreur en misdaad tegengaan; alleen door ons te observeren is zij in staat ons tegen elkaar te beschermen.

Al doende dringt de overheid steeds dieper in ons privéleven door (zo wordt van alle burgers inmiddels secuur geregistreerd met wie ze bellen, mailen en sms’en, plus wanneer en vanaf welke locatie zij dat doen). De meeste burgers vinden dat echter geen probleem. Immers: wie niets te verbergen heeft, heeft niks te vrezen.

Die coulante houding van burgers is naïef. Ze is gestoeld op de gedachte dat de tomeloze nieuwsgierigheid van de overheid hen niet raakt en dat alleen ongure types eronder lijden. ‘Wat moeten ze met mijn gegevens? Ik ben niet interessant, ik doe immers niks verkeerds.’

Met die woorden opende juryvoorzitter Karin Spaink vorige week de uitreiking van de Nederlandse Big Brother Awards 2010. In het vervolg van haar speech deed ze haarfijn uit de doeken waarom we ons dus beter wel druk en ongerust kunnen maken over het verlies van privacy. Dat “waarom” werd tijdens het vervolg van de avond nog eens netjes aanschouwelijk gemaakt door de keuze van de winnaars van een Big Brother Award. Daarbij onder meer Trans Link Systems, dat voor de OV-chipkaart zelfs een dubbele award kreeg toebedeeld (de publieksprijs en de categorie bedrijven).
Het volledige lijstje met winnaars vind je hier.

Burgers vechten terug

Heuglijk nieuws was er die avond ook, met de uitreiking van de Winston Award, een soort lifetime achievement award voor mensen die de controledrift proberen te stoppen en vechten voor een vrijere en veiligere informatiesamenleving. De Winston Award ging dit jaar dubbel en dik verdiend naar Rop Gonggrijp, voor zijn jarenlange activiteiten waarin vrijheid van meningsuiting en bescherming van privacy centraal staan.

De redactie van Hack-Tic schreef: “Systemen die de privacy aantasten moeten niet beter beveiligd, ze horen niet te bestaan.” Rop Gonggrijp heeft die overtuiging de afgelopen twintig jaar uitgedragen en in de praktijk gebracht. Hij heeft daarmee de Nederlandse informatiemaatschappij veiliger en vrijer gemaakt. Bits of Freedom geeft daarom vol overtuiging de Winston dit jaar aan Rop Gonggrijp.

Lees hier de volledige motivatie van de jury.