Een opt-in voor tracking cookies

We gaan nog even door op een post van een paar dagen geleden, Cookies surfen met ons mee, over de ellende van de tracking cookies. Bits of Freedom geeft een bondig overzicht van de inzet van dit debat en van de rol die Europese én nationale regelgeving kan spelen.

Weet jij welke bedrijven jouw surfgedrag stiekem volgen? Waarschijnlijk niet. Toch gebeurt dit steeds meer. Daarom is in Europa besloten dat bedrijven jou alleen over het web mogen volgen, als je daarvoor toestemming hebt gegeven. Die regels moeten nu worden omgezet naar de Nederlandse wet. De marketingbranche zou die Europese regels graag verwaterd zien. Ons advies aan de Tweede Kamer: houd voet bij stuk en zorg dat bedrijven internetgebruikers alleen mogen volgen als daarvoor écht toestemming is gegeven.

Lees verder op de website van Bits of Freedom.

En gesteld dat we in België ooit een regering krijgen, dan kan die de waarschuwing van Bits of Freedom beter goed in de oren knopen. Want ook hier zal de marketingsector wel op de loer liggen om de richtlijn zodanig te verwateren dat de sector vrij spel behoudt om de consument op de voet te volgen. Terwijl iemands surfgedrag stiekem volgen en een profiel van surfers samenstellen zonder dat die daar weet van hebben, toch een onaanvaardbare inbreuk op de privacy blijft. Voor tracking cookies is een opt-out (waarbij je achteraf cookies kan uitschakelen) géén optie; enkel een duidelijke opt-in (waarbij je vooraf toestemming moet geven) kan soelaas bieden.

Tenzij we nu natuurlijk opeens medelijden met de reclamebedrijven zouden moeten hebben. Niet dus.