iPhone Color app gooit privacy verder overboord

Dominique Deckmyn heeft het in zijn column voor De Standaard over Color, een app voor de iPhone waarmee je foto’s kan delen met iedereen die in de buurt staat. Als je een foto in Color oplaadt, wordt die op slag zichtbaar voor alle andere Colorgebruikers in je omgeving.

Leuk en hip speelgoed voor sommigen, maar een kleine nachtmerrie voor wie bezorgd is om zijn of haar privacy. De Color app heeft namelijk geen privacy opties. Alles wat je fotografeert wordt automatisch en onmiddellijk publiek. Misschien logisch met dit soort apps, maar wel brute pech voor wie toevallig in de buurt is.

Wat als miljoenen mensen dit gaan gebruiken? Dat is pas iets om koude rillingen van te krijgen. Je zult je nergens meer in een publieke locatie kunnen begeven zonder het risico te lopen dat daar een foto van wordt gemaakt en in Color opgeslagen. Color laat namelijk toe om terug te spoelen in de tijd. Iedereen – ook, maar niet alleen de politie – zal dus steeds precies weten wie er op de Groenplaats rondliep op 6 maart om 10 uur. Er hoeft geen veiligheidscamera meer te komen. En de technologie om je gezicht automatisch aan je naam te koppelen, heeft Google ondertussen klaar staan.

Deckmyn maakt zich niet teveel illusies. Is het niet de Color dan is het wel de volgende zogenaamd onmisbare ‘sociale’ toepassing die onze privacy verder om zeep zal helpen. Maar hij koppelt er wel de conclusie aan vast “dat privacy in 2011 absoluut geen verouderd begrip is. Integendeel: we hebben dringend een gemoderniseerde, strengere en internationale wetgeving nodig om dit soort verschijnselen snel en kordaat in te dijken.”

Eén kleine geruststelling: de Color app lijkt op een flop uit te draaien en krijgt bijna overal negatieve recensies, waarbij ook regelmatig de “privacy concerns” opduiken. Er is dus nog hoop, want behalve een strengere wetgeving is ook de alertheid van de gebruiker een belangrijke factor in het verdedigen van onze privacy. Dit soort ‘sociale’ toepassingen is alles behalve sociaal en mag gerust schadelijk voor de samenleving genoemd worden. Dus don’t believe the hype en gooi die Color app waar hij thuis hoort: bij het klein gevaarlijk afval.

Hier de column bij De Standaard online, jammer genoeg enkel voor abonnees. Voor wie hem toch wil lezen, hebben we hier tijdelijk een pdf versie van de column geplaatst.

1 REACTIE

  1. De Morgen vermeldt Color als App van de week. Nogal kritiekloze en zoutloze halve lofzang. “Het concept is lang niet slecht.” Pardon? Dan toch maar De Standaard waar de Color App “het slechtste idee in jaren” genoemd wordt. Terecht.

Reacties zijn gesloten.