Big Brother Awards 2011 in Duitsland uitgereikt

Vrijdag 1 april werden in Bielefeld voor de 11de keer de Duitse Big Brother Awards uitgereikt. Er waren in totaal acht laureaten, elk op hun manier en op hun terrein verantwoordelijk voor het verder aantasten van onze privacy en onze burgerrechten.

Facebook en Apple

Facebook kreeg een prijs voor de manier waarop het bedrijf, achter haar facade van een schijnbaar gratis dienst, omspringt met de privé-gegevens van haar gebruikers. Tijdens de uitreiking vergeleek de jury Facebook om deze en andere redenen met een gated community, het soort afgesloten woondomeinen waar iedereens doen en laten voortdurend gecontroleerd kan worden. Met meer dan een derde van de stemmen mocht Facebook daarbovenop ook nog eens de publieksprijs ontvangen.

Een andere winnaar in de categorie “Communicatie” was Apple voor de manier waarop ze gebruikers haar dubieuze privacy policy door de strot ramt. Die privacy policy maakt deel uit van een “terms and conditions” document dat, wanneer je ze op de iPhone wil lezen, een stevige 117 pagina’s beslaat. Wie niet akkoord gaat met de voorwaarden, blijft zitten met een iPhone waarmee je enkel kan telefoneren. Wie wel akkoord gaat, staat toe dat Apple en co massa’s gegevens verzamelen, waaronder ook de locatie van de iPhone en dus van de gebruiker.

Categorie “Bedrijfsleven”

Over naar de categorie “Bedrijfsleven”, waar de Duitse autobouwer Daimler met een prijs ging lopen. Daimler is een van de bedrijven die eist dat werknemers bloedtesten laten afnemen, wat de jury ertoe verleidde om het bedrijf te omschrijven als een hedendaagse vampier. De keuze viel op Daimler omdat het bedrijf verklaarde dat niet de bloedtests maar de privacy wetgeving het probleem zijn.

Nog in de categorie “Bedrijfsleven” werden de Duitse Douanediensten gelauwerd, voor het uitschrijven van een certificaat “Authorized Economic Operator” voor bedrijven met internationale handelsrelaties. Het certificaat impliceert onder meer dat het bedrijf al haar werknemers onderwerpt aan een veiligheidscheck, door hun gegevens te vergelijken met Europese (en in sommige gevallen ook) Amerikaanse lijsten van terreurverdachten. Een praktijk die geen enkele wettelijke grond heeft, waardoor de douanediensten volgens de jury bedrijven aanmoedigt om de persoonsgegevens van werknemers voor illegale praktijken te hanteren.

Opvallend

Opvallend was ook de prijs voor een uitgeverij met de welluidende naam “Verlag für Wissen und Information”. In de praktijk blijkt het Verlag geen boeken uit te geven, te verdelen of te verkopen. Wat ze wel doen, is aan scholen vragen om boekenbonnen uit te delen die daarna kunnen worden ingeruild, op voorwaarde dat de namen en adresgegevens van de leerling en een ouder aan de uitgeverij worden doorgespeeld. Na enig speurwerk bleek dat de zogenaamde uitgeverij een samenwerking was van een paar financiële investeringsadviseurs met een bedrijf dat vitaminepillen verhandelt. Wie de boekenbonnen gebruikte en dus zijn gegevens doorspeelde, werden door het bedrijf opgebeld om een gedetailleerde vragenlijst te doorlopen over leren, gezondheid en de toekomst.

De volledige lijst met winnaars en meer uitleg over de Duitse Big Brother Awards vind je hier.