We zijn gezien – een uitzending over privacy of het gebrek eraan

Panorama zendt op zondag 1 mei We zijn gezien uit, een reportage van Dirk Leestmans over privacy, of liever het gebrek eraan.

Panorama zette, met toestemming van hogerhand, hacker Filip aan het werk. Of hij in zijn opdracht slaagt, zal blijken in Wij zijn gezien, een Panorama-reportage over privacy, of over het gebrek eraan. In deze digitale tijden laten we als burger kwistig digitale sporen achter, van de gsm over de gps en het bibliotheekbezoek tot het internet. Overal hangen er camera’s en bewaren overheid en bedrijven tal van gegevens over ons. De overvloed aan informatie werpt vragen op over onze privacy. Zijn we in de greep van Big Brother? We zetten extra sloten op de deur, maar hoe goed is onze computer beveiligd tegen een aanval van een hacker? ‘We zitten in meer dan 3.000 databanken’, zo berekende advocaat Raf Jespers, auteur van een lijvig boek over privacy. ‘Het lijkt erop alsof de overheid en bedrijven alles over ons willen weten. Ik vind dat een beangstigende gedachte.’ Sara Segaert van de Federal Computer Crime Unit bevestigt: ‘Als we alle puzzelstukjes samenleggen, komt dat best bedreigend over. Identiteitsdiefstal is een fenomeen waar we hoe langer hoe meer mee te maken krijgen. Niet alle burgers schijnen te beseffen welke informatie ze overal achterlaten.’

We zijn gezien – zondag 1 mei om 20u10 op Canvas.