Antwerpen wil camera’s op politiecombi’s (en geeft en passant toe dat camerabewaking niet werkt)

De stad Antwerpen wil camera’s plaatsen op de combi’s van haar lokale politiediensten die in wijken patrouilleren waar vaak incidenten gebeuren. Kostenplaatje per combi: 30.000 euro.

Burgemeester Janssens: “Ten opzichte van de vaste camera’s die nu al op verschillende plaatsen hangen, heeft dit proefproject in principe twee grote voordelen. Ten eerste dat ze dichter bij de feiten zullen zijn en dus een beter beeld kunnen verkrijgen, ten tweede dat de controlekamer zo meteen kan zien wat er rond de combi gebeurt en niet langer louter op mondelinge informatie moet afgaan”.

Interessant is vooral de uitsmijter van het persbericht:

“De maatregel was al even in aantocht, maar komt nu in een stroomversnelling door de recente problemen in onder meer Borgerhout. Daar werden een politiepatrouille en een bus van De Lijn aangevallen door een groep jongeren na afloop van de voetbalwedstrijd tussen Real Madrid en Barcelona. De beelden die toen door de vaste camera’s werden geregistreerd, zouden niet erg scherp zijn, wat het identificeren van de daders bemoeilijkt.”

Met andere woorden: de camera’s die al jaren overal in de stad (en elders) hangen, helpen dus niets. Je kan er immers geen verdachte op herkennen. Nochtans was dit de belofte, telkens als er ergens nog maar eens een bewakingscamera werd bijgeplaatst. Namelijk dat er nu nóg efficiënter zou kunnen opgetreden worden tegen de criminaliteit. Iets wat dus niet klopt, zoals burgemeester Janssens openlijk toegeeft.

Op die manier wordt het wel erg moeilijk om te geloven dat 30.000 euro voor een combi met camera wél zal helpen om misdrijven te voorkomen. Ons lijkt het eerder een geschiedenis die zich telkens weer herhaalt. Camera installeren, camera blijkt niet te helpen, duurdere camera installeren, duurdere camera blijkt niet te helpen, nog duurdere camera installeren, nog duurdere camera blijkt niet te werken, enzoverder. Allemaal heel veel geld voor zo goed als geen resultaat. Daarom dus vinden wij bewakingscamera’s géén goed idee.