Smartphones knagen verder aan onze privacy

De ontwikkeling van sociale netwerken blijft vrolijk aan onze privacy knagen. Daar waar je bij Facebook of Hyves nog kunt kiezen om wel of niet mee te doen, zorgen smartphones er echter voor dat je vrienden via het gebruik van apps feitelijk de keuze voor je maken. Classity.nl geeft het voorbeeld van “privacy nachtmerrie” Whatsapp.

“Het gros van de mensen denkt niet na bij de gevolgen van het gebruik van apps en zou je maar lastig vinden als je het ter sprake brengt. Daarnaast is het niet mogelijk om individuele contactpersonen te beschermen: je geeft een app volledige toegang tot de contactgegevens, of je kiest ervoor de applicatie niet te gebruiken. Met als gevolg dat mensen massaal hun eigen privacy en die van hun vrienden opgeven voor toegang tot een ogenschijnlijk gratis applicatie. Iemand die waarde hecht aan zijn privacy zal zichzelf feitelijk in een sociaal isolement moeten plaatsen om deze te beschermen.”