Ontspannen in een politiedomein

Hekkens, bewakingscamera’s, systematische toegangscontroles, een zwarte lijst inclusief zwemverbod, een databank met persoonsgegevens die uitgewisseld kunnen worden, … Ontslagnemend minister Turtelboom vond het deze week nodig nog maar eens met haar spierballen te rollen. Voor alle duidelijkheid, het gaat niet over een penitentiaire instellingen voor zware criminelen, maar over recreatiedomeinen in Vlaanderen.

Aanleiding voor dit rijtje drastische ingrepen was een opstootje op het Bloso-domein in Hofstade. Shit happens, denken we dan. En ook: no fun, want niemand wordt graag lastig gevallen – zeker niet als hij zich wil ontspannen. Meer dachten we niet direct. Maar minister Turtelboom vond dit een uitgelezen gelegenheid om haar donkerblauwe gewaad nog eens aan te trekken en een vers blik repressieve maatregelen open te trekken. Shit happens again.

Gelukkig kreeg ze lik op stuk van haar partijgenoot en Gentse schepen Christophe Peeters, onder meer verantwoordelijk voor recreatiedomein de Blaarmeersen. Daar wordt sinds jaren omgekeerd gewerkt: hekken weg, park open, toegang voor een zo breed mogelijk publiek.

“Het is onmogelijk dat wij de klok terugdraaien en de boel afsluiten. Trouwens, die pascontroles doorvoeren en zwarte lijsten aanleggen, is toch waanzin. Hebben we het hier nog over plekken waar mensen zich ontspannen of gaat het over concentratiekampen? Binnenkort zijn de recreatiedomeinen beter beveiligd dan de kerncentrales. Wat de minister voorstelt, lijkt op paniekvoetbal, het is een angstreactie én het gaat om symptoombestrijding.”

Driemaal raak, wat ons betreft. Wat de minister doet, ís inderdaad paniekvoetbal, een angstreactie en symptoombestrijding. En een teken des tijds, zouden we er nog aan willen toevoegen. Schepen Peeters stelt zich immers een pertinente en zeer actuele vraag: “Jongeren die gewoon willen hangen bij elkaar, wat praten en zich amuseren kunnen dat ook, in groep, met een pintje, op de Blaarmeersen. Mag dat nog?”

Als het van minister Turtelboom afhangt niet dus. De zwarte lijst mag dan nog niet haalbaar zijn voor deze zomer (er moeten eerst hier en daar wat wetten gemaakt of aangepast worden), maar de omheiningen komen er (ondanks een stroom aan bezwaarschriften van omwonenden) en de camera’s en de rest evenzeer. Zodat we deze zomer lekker kunnen ontspannen in een of ander politiedomein. Of neen, toch liever niet, mevrouw Turtelboom, geef ons maar de Blaarmeersen. Een stadspark en geen concentratiekamp.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.