Een dna staal van alle veroordeelden?

Speurders en forensische experts vragen dat het dna van alle veroordeelden in een databank wordt opgeslagen. Vandaag moeten veroordeelden pas een staal afstaan als ze tot minstens vijf jaar cel zijn veroordeeld. “Een verlaging van de drempel zou ons helpen om zaken op te helderen”, luidt het.

Dat klinkt mooi en veelbelovend, maar een paar kanttekeningen zijn hier toch wel op hun plaats.

Aanleiding voor dit voorstel is de zaak van de serieverkrachter uit de Kempen. De man werd na jaren uiteindelijk geïdentificeerd dankzij zijn DNA. Wat uiteraard goed nieuws is. Alleen is deze zaak net een voorbeeld waarbij dit voorstel geen enkel verschil zou maken. De serieverkrachter was naar verluidt een “doodbrave huisvader met vrouw en kinderen.” Dus zijn dna zou al zeker niet in de uitgebreide databank opgenomen zijn.

Groot-Brittannië

Als voorbeeld wordt het Verenigd Koninkrijk aangehaald, waar het dna wordt afgenomen van iedereen die nog maar opgepakt is. Het resultaat is de grootste dna databank ter wereld, met meer dan 3 miljoen stalen. Dit leidt niet alleen tot absurde toestanden waarbij ook het dna van jonge kinderen wordt afgenomen. Maar ook tot een heleboel foute informatie, onder meer door het feit dat er zoveel stalen zijn opgenomen. Er is zelfs sprake van 550.000 stalen die fouten zouden bevatten. Op die manier wordt het wel heel riskant om een strafonderzoek te baseren op een databank met een dergelijke foutenmarge.
Nog in het VK bleek ook uit officiële cijfers dat een forse toename van het aantal personen van wie het dna is opgeslagen in de National DNA Database, niet tot meer veroordelingen heeft geleid .
Overigens werd de Britse regering al in 2009 op de vingers getikt door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, dat eiste dat de dna profielen van iedereen die onschuldig werd bevonden uit de databank verwijderd moest worden.

Tot slot zou er volgens de forensische experts geen probleem zijn voor de privacy, omdat “alleen bepaalde groepen en alleen in opdracht van een magistraat” toegang krijgen tot de databank. Geen probleem? In het verleden is al verschillende keren gebleken dat politiedatabanken niet per se beter beveiligd zijn tegen ongeoorloofde toegang. Bovendien blijft toch het feit dat het afnemen van dna stalen enkel bij hoge uitzondering aanvaardbaar is en alleen indien daartoe een dringende noodzaak is. Dus niet als standaard procedure bij iedereen die veroordeeld is.