e-G8

Dinsdag werd in Parijs de e-G8 afgesloten. Bedoeling van die tweedaagse bijeenkomst was om een aantal thema’s rond het internet op de agenda van de G8 te plaatsen. Dat dit minder vrijblijvend is dan het klinkt, werd onder meer duidelijk verwoord door de Franse burgerrechtenorganisatie La Quadrature du Net. Zij noemden de e-G8 een rookscherm waarachter zich een verontrustende alliantie verbergt van overheden die het internet aan banden willen leggen en ondernemingen die profijt halen uit dit soort beperkingen van de online vrijheden.

Dat La Quadrature een van de meest uitgesproken tegenstanders van de top was, ligt niet alleen aan het feit dat de bijeenkomst in Frankrijk plaats vond. Wat hen vooral verontrustte, was het feit dat de Franse president Sarkozy gastheer en drijvende kracht achter het hele gebeuren was. Wat Sarkozy bedoelt als hij het heeft over “een beschaafd internet” en over “een zekere regulering op internationale schaal” wordt al snel duidelijk als je kijkt naar de erg strenge wetgeving in Frankrijk, die hard optreedt tegen onder meer inbreuken op het auteursrecht. Loppsi en Hadopi zijn in Frankrijk begrippen.