“Ring of steel” rond Britse steden

Groot-Brittannië is niet alleen het land met de hoogste dichtheid aan bewakingscamera’s. Veel camerasystemen hebben ook een upgrade gekregen om te functioneren als zogenaamd “intelligente” camera’s. Dat betekent onder meer dat ze uitgerust zijn met software die automatisch nummerplaten herkent. In sommige gevallen worden ook foto’s genomen van wagen en inzittenden, die eveneens in een databank worden opgeslagen. Al die gegevens worden vervolgens automatisch vergeleken met de gegevens in verschillende databanken. Pittig detail: de gegevens worden bijgehouden in de politiedatabank voor een periode van twee jaar (voor de nummerplaten) tot vijf jaar (als er ergens een match gevonden is).

Reden genoeg voor No CCTV om samen met Privacy International en Big Brother Watch klacht in te dienen tegen deze “ring of steel” die rond verschillende Engelse steden gelegd is. Ze plaatsen onder meer serieuze vraagtekens bij de wettelijkheid van een dergelijk project, bij de vage termen waarmee over doelstellingen gepraat wordt en bij de gigantische hoeveelheid gegevens die verzameld en opgeslagen wordt. Hun conclusie is dat een dergelijk grootschalig controlesysteem onaanvaardbaar is in een democratische samenleving.

Als het regent in Engeland …

Het toenemend gebruik van zogenaamd intelligente camera’s is overigens geen exclusief engels privilege. Van China tot België zijn ze in opmars. Eén van de redenen hiervoor is dat klassieke bewakingscamera’s in de meeste gevallen geen enkel positief effect blijken te hebben. Dus wordt er een versnelling hoger geschakeld door de camera’s uit te rusten met software die bijvoorbeeld nummerplaten kan herkennen en door de camera’s te koppelen aan allerlei databanken.

Of dat een stap vooruit is, is zeer twijfelachtig. Over de resultaten bestaat nog bitter weinig onderzoek en het valt alleszins op dat de retoriek voor de invoering van “intelligente” camera’s een exacte kopie is van de retoriek die gehanteerd werd voor het plaatsen van de “gewone” camera’s. De geschiedenis herhaalt zich dus, maar dan een paar graden erger. Want wel vast staat, is dat intelligente camera’s geen plaats hebben in een democratie. No CCTV merkt daarbij op hoe een extreme antiterreur maatregel verworden is tot een standaard politie procedure. Een extra reden tot ongerustheid en tot protest.