Dossier slimme meters

Slimme energiemeters hebben ondertussen ook in België hun intrede gedaan. Ze worden gepromoot als hoeksteen van het smart grid, een intelligent energienetwerk dat de netbeheerder en energieleveranciers moet toelaten om het electriciteitsnet beter te beheren, door vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Daarnaast wil men bij de gebuiker ook het energiebewustzijn verhogen en helpen bij het besparen van energie.

Mooie woorden die jammer genoeg een andere realiteit verbergen. In de praktijk blijken slimme meters vooral een erg dure investering te zijn die resulteert in hogere kosten voor de gebruiker en weinig energiebesparing oplevert. Slimme meters doen vooral de kassa van de distributienetbeheerders rinkelen, ten koste van de consument.

Veel van de kritieken draaien bovendien rond privacy, surveillance en beveiliging. Wie dit allemaal eens op een rijtje wil zien, kan nu terecht op onze website waar we een dossier slimme meters hebben toegevoegd. Met een uitgebreide verzameling links, rapporten en opinies uit binnen- en buitenland.