900 Britse agenten misbruikten politiedatabase

Volgens Big Brother Watch hebben de afgelopen vier jaar meer dan negenhonderd Britse agenten misbruik gemaakt van vertrouwelijke politiedatabases en gegevens. 904 agenten kregen wegens het schenden van de databeschermingswetgeving een disciplinaire maatregel, 243 agenten werden veroordeeld en 98 agenten  werden ontslagen.

Het gaat niet alleen om agenten die informatie over vrienden en mogelijke partners opzochten, maar ook om het verstrekken van vertrouwelijke informatie aan criminele bendes en drugsdealers.

Daniel Hamilton van Big Brother Watch noemt dit slechts het tipje van de ijsberg. De cijfers slaan immers enkel op het aantal agenten dat effectief betrapt en gesanctioneerd werd. Hij voegt eraan toe: “Politiekorpsen moet een zero telorance beleid voor dit soort gedrag toepassen. Wie zijn positie misbruikt zou ter plekke moeten worden ontslagen.”

Lees hier het volledige persbericht van Big Brother Watch (pdf).

Police National Database

Overigens werd nog maar vorige maand de Police National Database gepresenteerd, een databank die de gegevens van verschillende kleinere politiedatabanken bundelt en waarin informatie opgeslagen is van een kleine 15 miljoen Britten. Bij de lancering werd benadrukt dat het gaat om “the most secure national police system developed to date” waartoe enkel “authorised and vetted users” toegang hebben. Uiteraard is dat het praatje dat te horen is bij elke lancering van nog maar eens een nieuwe (en natuurlijk grotere) databank. Elke nieuwe databank is telkens weer beter en veiliger dan al zijn voorgangers. Tot blijkt dat het ook deze keer weer niet klopt, zoals uit het onderzoek van Big Brother Watch blijkt.