Tragedie in Oslo als alibi voor meer surveillance?

Zoals te voorzien en te verwachten was, misbruiken politici in Europa de tragedie in Oslo om te pleiten voor meer surveillance.

“Days after the bombing and shootings in Oslo, politicians and police around Europe say they want increased Internet monitoring. Officials from Finland, Estonia and Germany have all called for expanded monitoring powers.”

Ook de voorzitter van een Duitse politiebond deed een duit in het zakje:

“A major German police union has called on internet users to help law enforcement prevent tragedies such as the Norway massacre by reporting violent extremist views expressed on blogs and web forums.”

Nog meer surveillance en paranoia helpen niet

Nochtans lijkt meer surveillance in dit geval en in vergelijkbare gevallen weinig of geen nut te hebben, zoals onder meer Joe McNamee van edri.org stelt:

“Often the policies would have been irrelevant to deal with the tragedy but it doesn’t matter – there is a ‘reassurance vacuum’ which has to be filled with something… anything, even something useless and counterproductive.”

In Noorwegen lijken ze wel begrepen te hebben dat de meest aangewezen reactie er in bestaat van te blijven kiezen en pleiten voor nog meer openheid en democratie. Beveiligingsexpert Mikko Hypponen:

“The response from Norway itself seems to be the sensible one: more openness, more freedom of speech, more democracy. It’s the other countries that seem to have this knee-jerk reaction of censoring the net and taking away our freedoms.”

Iets wat we alleen maar kunnen aanmoedigen, zoals ook Nathalie Rothschild in Newsmill schrijft: “We need more democracy rather than surveillance and paranoia.”

Too often over the past decade, terrorists have indeed been allowed to re-shape society through violence. Not because they have won large swathes of people over to their misanthropic causes but because political rulers have used the spectre of terrorism to justify clampdowns on some fundamental freedoms, infusing western societies with a climate of illiberalism. Now, instead of chastising Norway for being ‘naïve’ for holding on for so long to democratic values, it should be encouraged not to give them up.

Misdaadauteur Henning Mankell vat mooi samen wat er op het spel staat:

“Misschien kunnen we ons en ons land onmogelijk tegen deze daden verdedigen, maar we moeten het proberen. We moeten de open samenleving verdedigen, want als we onze deuren op slot doen, als we de angst laten beslissen, zal de terrorist winnen. Hij zal onze gemeenschap met angst hebben besmet. Zoals Franklin D. Roosevelt zei: ‘Het enige wat we moeten vrezen, is de vrees zelf.’”

Minder vrijheden en rechten en meer surveillance is geen oplossing, maar net een deel van het probleem.