Bits of Freedom lanceert PIM, de Privacy Inzage Machine

Je digitale schaduw is enorm. Je staat geregistreerd in vele honderden, zo niet duizenden databanken, verspreid over bijna net zoveel bedrijven en organisaties. Sommige liggen voor de hand, zoals energieleveranciers of banken of supermarkten. Maar andere bedrijven of organisaties heb je wellicht nog nooit bij stil gestaan.

Uiteraard heb je het recht om die organisaties en bedrijven inzage te vragen van welke gegevens ze over jou bijhouden. Wettelijk gezien kan je controleren of de registratie van je persoonsgegevens juist, volledig, relevant en rechtmatig is. Maar dat is sneller en makkelijker gezegd dan gedaan.

Daarom komt Bits of Freedom nu met een schitterend initiatief. Vandaag lanceerde ze PIM, kort voor de Privacy Inzage Machine. PIM is een website die je helpt bij het opvragen van persoonlijke gegevens die bedrijven en organisaties hebben opgeslagen. In drie simpele stappen stel je een brief op waarmee je inzage in jouw gegevens kan vragen. BoF selecteerde zo’n 200 bedrijven waar je uit kan kiezen. Nadat je je contactgegevens hebt opgegeven kun je de brief aan de bedrijven uitprinten en opsturen.

Zoals al gezegd een schitterend initiatief, met slechts één minpuntje: de site werkt enkel voor Nederland. Gelukkig hebben ze bij Bits of Freedom ook daaraan gedacht, want de software achter PIM is open source. Niets dat dus in de weg staat voor bijvoorbeeld een Belgische PIM. Wie neemt de digitale handschoen op?