Veiligheid en privacy na 9/11

De NOS vroeg wat er veranderd is, 10 jaar na 11 september 2001. Karel Klumpers ziet zijn privacy afnemen wegens camera’s die overal opduiken.

“Uiteraard zijn er de enorme investeringen in de veiligheidsindustrie. Die spelen perfect in op mijn angst voor het onverwachte en creëren maar al te graag de illusie dat de wereld veilig wordt als we maar genoeg investeren in: veiligheidspoortjes, camera’s, agenten en oorlogsmissies naar verre landen die op onze zwarte lijst staan. Dat we al dit geld beter hadden kunnen gebruiken voor: zorg, onderwijs, verkeersveiligheid, duurzaamheid en andere nuttige zaken, wordt door velen van ons niet begrepen of blijft in elk geval onbenoemd.

Tot slot is er mijn privacy. Die is sterk afgenomen door al die camera’s, invoering van de directe identificatieplicht, een vingerafdruk op mijn paspoort, extra controle bij luchthavens, en ook een steeds scherper toezicht op het internet. De overheid en het bedrijfsleven weten niet alleen waar ik brows maar ook waarheen ik reis. De ov-chipkaart registreert exact bij welke halte ik in- en uitstap en de camera’s boven de snelweg draaien 24 uur per dag. Of deze commerciële ontwikkelingen leiden tot meer veiligheid is maar zeer de vraag. Een praatje maken met de buren op straat zal daar waarschijnlijk meer toe bijdragen.”

Lees hier het volledige verhaal.