RespectMyNet.eu

Burgerrechtenorganisaties lanceerden gisteren (22/09) een online platform dat burgers moet helpen om te achterhalen op welke manier providers de toegang tot het internet beperken. Het platform, RespectMyNet.eu, wil op die manier aan Europese beleidsmakers duidelijk maken dat ze dringend werk moeten maken van richtlijnen om netneutraliteit te beschermen. Niet respecteren van netneutraliteit doet immers afbreuk aan onze fundamentele vrijheden en aan de kansen op innovatie en competitie.

Netneutraliteit verwijst naar het principe van non-discriminatie van communicatie via internet. Het ligt aan de basis van de democratische, sociale en economische voordelen die het internet biedt.

Ot van Daalen van Bits of Freedom:

“The online freedom of every European citizen is now under attack by big telecom operators who want to control what you do online. They want to block or slow down websites and even charge extra for using cheap internet telephony services. The Netherlands should soon prohibit these unacceptable practices. But this is not enough: every European has a right to an open internet.”

Jérémie Zimmermann van La Quadrature du Net:

“European lawmakers have turned a blind eye on the issue for more than two years. EU Commissioner Neelie Kroes’ report on the matter argued that there was no evidence of the need for Net Neutrality regulation. Such a wait-and-see attitude is shocking considering the reality of operators’ traffic management practices, and their impact on online freedoms, competition and the whole digital economy.”

Met RespectMyNet.eu kan iedereen schendingen van de netneutraliteit melden. Wordt je internet toegang onterecht geblokkeerd of bemoeilijkt, laat het dan weten via RespectMyNet.eu en help mee operatoren ter verantwoording te roepen.