Rechtbank verplicht Telenet en Belgacom om te censureren

Het Antwerpse Hof van Beroep heeft beslist dat Belgacom en Telenet de toegang tot The Pirate Bay moeten blokkeren. Beide internetproviders krijgen 14 dagen tijd om via hun dns-servers 11 adressen die geassocieerd zijn met The Pirate Bay te blokkeren.

Daarmee spreekt de Antwerpse rechtbank een eerdere beslissing van de handelsrechtbank in Mechelen tegen. Die vond op 8 juli dat de blokkeringsvraag van antipiraterijfederatie BAF disproportioneel was. De rechter oordeelde dat een onmiddellijke blokkering overroepen is omdat de site The Pirate Bay al acht jaar bestaat en BAF nu pas met een gerechtelijk verzoek komt.

Een slecht vonnis, een slechte zaak

Burgerrechtenorganisatie Nurpa reageerde onmiddellijk en maakte duidelijk waarom het vonnis een slechte zaak is.

“De beslissing van het Antwerpse Hof Van Beroep in de zaak BAF tegen Belgacom en Telenet schept een gevaarlijk precedent als het aankomt op het blokkeren van content door internetproviders in België. Ze is niet te verzoenen met het proportionaliteitsprincipe dat het Europese Hof voor de Rechten van de Mens verdedigt. Door een blokkering van The Pirate Bay op te leggen, legitimeert het hof de censuur van alle content die onder vrije licentie via die site wordt verspreid.”

Ook technisch een lachertje

ZDNet voegt daaraan toe waarom zo’n  blokkering vanuit technisch standpunt een lachertje is.

De website van The Pirate Bay wordt geblokkeerd, de torrents blijven echter gewoon werken. Andere torrentsites blijven ook toegankelijk en de torrents die bij The Pirate Bay te vinden zijn, kan je hoogstwaarschijnlijk ook daar vinden. De site is gewoon de populairste op dit moment, maar populariteit op internet verplaatst zich snel.
De DNS-blokkering zelf is een soortgelijk verhaal. De DNS-servers van Belgacom en Telenet verbinden de naam www.thepiratebay.org met het IP-adres van de server waar de site op draait. Maar niets houdt je tegen (of verbiedt je) om een andere DNS-server te gebruiken. Zo lanceerde Google in 2009 een eigen DNS-dienst. Wie dit bij zijn internetinstellingen aanpast naar 8.8.8.8 en 8.8.4.4 omzeilt dit.

Conclusie van ZDNet: “het blokkeren van één website via de DNS-servers van de twee grootste providers, is vanuit technisch standpunt nutteloos. Bovendien is het censureren van websites op zijn minst een bedenkelijke praktijk, want je weet nooit waar het stopt.”

Onze conclusie: omzeilen dus maar, die dns blokkering. Al was het maar als een vorm van stil protest.

The Pirate Bay zelf reageerde ondertussen op haar typische manier. “Dit zal ons alleen maar meer verkeer opleveren, zoals altijd. Bedankt voor de gratis reclame.”