Guido De Padt wil etnische registratie bij criminele feiten

Zou het een vroege opstoot van verkiezingskoorts zijn? Of is het gewoon domheid? In ieder geval, het voorstel van senator Guido De Padt (Open VLD) voor etnische registratie bij criminele feiten getuigt van een wel heel erg laag politiek allooi.

“Ik denk dat de registratie van etniciteit ons een beter inzicht kan verschaffen in criminaliteit en een belangrijke bijdrage kan leveren aan het criminaliteitsbeleid, maar evenzeer aan het uitwerken van een degelijk integratiebeleid.”

Momenteel wordt informatie over de etnische afkomst van verdachten niet geregistreerd in de ANG, de Algemene Nationale Gegevensbank van de Belgische politie. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom, partijgenote van De Padt, onderzoekt een werkgroep wel de wettelijkheid en opportuniteit van een etnische registratie.

Nul komma nul

Misschien kunnen we die werkgroep bij deze wat werk besparen. Eén. Iedereen die een klein beetje kan nadenken, weet dat kennis van iemands etnische afkomst nul komma nul bijdraagt aan misdaadbestrijding. Problemen met vermeende “risicogroepen” hangen immers samen met sociaal-economische omstandigheden en niet met etnische achtergrond.

Twee. Via etnische registratie worden de vermeende eigenschappen van een bevolkingsgroep ook aan een willekeurig individu uit die groep toegedicht. Wat de vooroordelen tegenover die groep extra in de verf zet en de deur open zet voor discriminatie.

Drie. Wat de werkgroep wèl eens mag doen, is onderzoeken tegen welke wetten en rechten een etnisch gekleurde databank allemaal indruist. Wij vermoeden: keuze genoeg.

2 REACTIES

  1. Lijkt mij dat zo’n registratie gepaard moet gaan met een mooie ster op het revers van alle mensen uit die zogenaamde “risicogroepen”, kwestie van direct duidelijk te maken waar het allemaal om gaat.

  2. Werk aan de winkel voor de privacycommissie, centrum voor gelijke kansen, politici die minder last hebben van profilering en wat en wie al niet meer. Laat donkerblauw de politiek niet overheersen.

Reacties zijn gesloten.