Debat over bewakingscamera’s in De Zevende Dag

Vanmorgen (30/10) organiseerde nieuwsprogramma De Zevende Dag een debat over de voor- en nadelen van bewakingscamera’s. Je kan het fragment terug bekijken via deredactie.be. Hier is de link.

Het werd een interessante discussie omdat deze keer met Raf Jespers en Ludwig Vandenhove eindelijk ook twee critici van camerabewaking ruim hun zeg mochten doen. Raf Jespers is auteur van het boek Big Brother in Europa; Ludwig Vandenhove is burgemeester van Sint-Truiden en staat sinds jaar en dag weigerachtig tegenover het installeren van bewakingscamera’s in zijn gemeente. Het viel in ieder geval op dat de pleitbezorgers van camerabewaking dit keer niet zo makkelijk wegkwamen met de gebruikelijke drogredeneringen en nepargumenten. Zo werd er terecht beargumenteerd dat camera’s zorgen voor een vals gevoel van veiligheid en dat er geen enkel bewijs is dat camerabewaking ook effectief werkt.

Boeiend was zeker het moment waarop Ludwig Vandenhove in twee zinnen de pleidooien van zowel de heren Paelinck (politiechef van Politiezone Westkust) als Somers (burgemeester van Mechelen) onderuit wist te halen. Commissaris Paelinck noemde de discussie over camera’s een ideologische discussie terwijl hij en zijn mensen “gewoon resultaten met hun werk willen bereiken”. Vandenhove repliceerde gevat dat er jammer genoeg in de politiek te weinig ideologische discussies gevoerd worden over dit soort evoluties. Onder verstaan: dat er nooit een grondige maatschappelijke discussie gevoerd wordt over welke middelen we willen gebruiken in het veiligheidsbeleid.

Tegenover burgemeester Somers, die “zijn” stad Mechelen stilaan vol hangt met bewakingscamera’s, merkte Vandenhove vervolgens op dat er in België nog geen enkel onderzoek gebeurd is naar de invloed van camera’s op de veiligheid. In zijn eigen regio (Limburg) ziet hij wel dat er wat inbraken betreft geen merkelijk verschil is tussen zones die wel en zones die geen camerabewaking hebben. Reden te meer om alsnog de broodnodige maatschappelijke discussie te voeren.

Hier nog eens de volledige reportage en hier het inleidende filmpje met onder meer de beangstigende quote van commissaris Paelinck die zonder schroom beweert “the sky is the limit” en de felle reactie van Paul De Hert.

1 REACTIE

  1. Hulde aan de heren Jespers & Vandenhove! De kritische stemmen worden veel te weinig aan het woord gelaten!

Reacties zijn gesloten.