Juan Manuel Bianin: Article 12, waking up in a surveillance society

[vimeo http://vimeo.com/15529759]

Eerder dit jaar kwam de documentaire Article 12 (Waking up in a Surveillance Society) in circulatie. Daarin laat de jonge Argentijnse regisseur Juan Manuel Bianin zien wat de nefaste gevolgen van de drang naar surveillance zijn en presenteert hij een groeiende beweging die het recht op privacy (of het recht om niet permanent gemonitord en gecontroleerd te worden) wil verdedigen.

Voor Bianin is het duidelijk dat we steeds verder afglijden naar een surveillance society en dat dit grote gevolgen heeft voor elk individu en voor de samenleving in zijn geheel. Hij maakte met Article 12 een sterke, polemische film als aanklacht tegen al die overheden en bedrijven die de inbreuken op onze privacy op elkaar blijven stapelen.

The film is a thought-provoking exposé on our current obsession with voyeurism, surveillance technologies, power and control. Starting from our own private spying habits, Article 12 examines how vulnerable and exposed we have become in our relationship to each other and as a society and talks about those who are gaining from this condition. The film uses the twelfth article of the Universal Declaration of Human Rights to chart the current state of privacy around the world, arguing that without the right to privacy no other human right can truly be exercised. The film brings together the world’s leading academics, philosophers, cultural figures and technologists to highlight the devastating potency of surveillance and the dangers of public and individual complicity, and presents a growing movement fighting for the upkeep of our right to privacy.

Een uitgebreid interview met Bianin vind je op de website van Don’t Panic Magazine. Het bewuste artikel 12 uit de filmtitel komt overigens uit de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, waarin staat dat niemand zal onderworpen worden aan willekeurige inmenging in zijn persoonlijke aangelegenheden. Bianin gebruikt dit artikel om duidelijk te maken dat zonder het recht op privacy ook verschillende andere rechten op d ehelling komen te staan.

Trailer 2 – Traces

[vimeo http://vimeo.com/17028080]

Trailer 3 – Eye Of Good

[vimeo http://vimeo.com/17028730]

Extra – Hack CCTV Clip

[vimeo http://vimeo.com/26375714]

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.