Franke & Bayer: EWE – Everybody watches everybody

Johannes Franke en Florian Bayer vertellen met hun kortfilm EWE (everybody watches everybody) het verhaal van een staat waar surveillance inegraal deel uitmaakt van het dagelijks leven. Iedereen is er bewaker en bewaakte, tegelijk dader en slachtoffer en iedereen heeft zich bij die manier van leven neergelegd. Ook Nicolai, een succesvol journalist, besteedt allang geen aandacht meer aan de alomtegenwoordige bewakingscamera’s en hij speelt het bewakingsspel plichtbewust mee. Totdat hij een blik kan werpen achter de schermen van de democratische surveillancemachine.

Met EWE tonen Franke en Bayer op quasi-documentaire wijze de duistere en tegelijk ironische dystopie van een wereld waarin het schenden van de persoonlijke levenssfeer tot burgerplicht geworden is.