Sociale media en privacy: het echte debat

De onderzoeksgroep EMSOC van de VUB organiseert op 19/12 naar aanleiding van recente privacydiscussies rond twitter en Street View Het echte debat over de vele aspecten van privacy en sociale media.

De privacy discussie is actueler dan ooit. Google heeft zijn langverwachte Street View gelanceerd. Vorige week raakte bekend dat verzekeringsmaatschappijen geregeld fraudegevallen kunnen opsporen via sociale media. En nog niet zo lang geleden leidde een Tweet van mediaspecialist Jo Caudron over een snelheidsovertreding (met nummerplaat op de foto) tot een verhit debat.
De voorzitter van de Belgische Privacy Commissie reageerde op laatstgenoemde dat er wel degelijk een inbreuk op de privacy wetgeving is vanaf het ogenblik dat de persoon in kwestie identificeerbaar is. Paul de Hert, professor in de Rechten, waarschuwt voor een trend waarin sociale media kunnen worden aangewend als schandpaal. Maar zijn gebruikers en consumenten vertrouwd genoeg met de wetten en spelregels van privacy?
Incidenten en ontwikkelingen zoals deze zijn waarschijnlijk nog maar het tipje van de ijsberg. Hoe langer hoe meer zullen kritische vaardigheden van internetgebruikers cruciaal zijn. Door middel van sensibilisering vanuit het beleid zullen burgers ook privacy geletterd moeten kunnen worden. Ook op Europees niveau is er veel aandacht voor nieuwe media en hopelijk zullen betere en aangepaste wetten volgen, idem voor België. De vraag is of het privacy landschap van sociale media momenteel werkelijk iets heeft van de ‘Wild Wild West’?

EMSOC debat op 19 december 19u aan de VUB. Met de ongezouten meningen van Jo Caudron (Dear Media), Willem Debeuckelaere (CBPL), Paul De Hert (LSTS VUB en Universiteit Tilburg), Dominique Deckmyn (De Standaard), Ike Picone (IBBT-SMIT VUB) en Bart Lombaerts (Media Marketing).