BAF dreigt kleine providers af en zet netneutraliteit verder op de helling

Eind september won de Belgian Anti-piracy Federation (BAF) een rechtszaak tegen Belgacom en Telenet, waardoor beide providers de populaire torrentwebsite The Pirate Bay moesten blokkeren. Wie sedertdien via een van die twee internetaanbieders de website bezoekt, krijgt de melding dat deze is afgesloten op verzoek van de BAF.

Die gerechtelijk beslissing was toen al op zijn zachtst gezegd discutabel, want gebaseerd op tendentieuze argumenten en een gevaarlijk precedent richting censuur van het internet. Nu gaat piratenjager BAF nog een paar forse stappen verder door te eisen dat ook kleine internetproviders de toegang tot The Pirate Bay blokkeren. Dit gebeurt zonder enige juridische basis, waardoor de BAF wel moet overgaan tot chantage en dreigbrieven.

Dat maakte burgerrechtenorganisatie Nurpa bekend op basis van een brief die ze in handen kreeg. Daarin staat te lezen: “Wij geven de voorkeur u onnodige juridische kosten te vermijden door u aan te bieden om de site op vrijwillige basis te blokkeren”. Waarbij ‘vrijwillig’ wel zeer relatief is, aangezien BAF eraan toevoegt dat het evengoed een rechtszaak kan beginnen, zoals het met Belgacom en Telenet gedaan heeft.

Voor André Loconte, woordvoerder van Nurpa, is het duidelijk wat er bij dit alles op het spel staat.

“Ces pratiques de censure, qui sont tantôt justifiées par un préjudice factice, tantôt imposées par un chantage douteux, rappellent une fois encore l’urgence de légiférer sur la neutralité du Net afin d’établir un cadre juridique assurant une juste protection des droits fondamentaux sur Internet.”

Met andere woorden: dit soort internetcensuur toont nog eens aan dat er dringend werk gemaakt moet worden van een juridisch kader voor netneutraliteit.

Lees hier het volledige persbericht van Nurpa.

Wie overigens nog even een kijkje wil nemen op the Pirate Bay kan dat overigens nog steeds, bijvoorbeeld (voorlopig?) via depiraatbaai.be.

3 REACTIES

Reacties zijn gesloten.