Gaat internet op zwart uit protest tegen SOPA?

Uit protest tegen de antipiraterijwet SOPA overwegen grote namen als Google, Amazon, Facebook en Twitter om hun sites ‘op zwart’ te zetten. Op die manier zouden ze hun diensten tijdelijk onbereikbaar maken. Met die hoogst ongebruikelijke actie willen de internetgiganten duidelijk maken dat dit wetsvoorstel volgens hen het einde van het huidige internet zal betekenen.

“Deze wetsvoorstellen zullen zulke fundamentele veranderingen brengen in de manier waarop het internet werkt, dat de gevolgen voor internetgebruikers eens duidelijk moeten worden gemaakt.”

SOPA, kort voor Stop Online Piracy Act, is een felomstreden wetsvoorstel dat klagers uit de film- en muziekindustrie verregaande middelen geeft om online diensten te laten blokkeren of zelfs op zwart te krijgen. Het gaat om DNS-blokkades of het intrekken van domeinregistraties en het platleggen van betaaldiensten. Hiervoor volstaat een bevel van de Officier van Justitie, een rechterlijke uitspraak is niet langer nodig. Ook diensten die mogelijk online piraterij zouden kunnen faciliteren, zoals zoekmachines, dataoplagdiensten, vpn- en proxydiensten lopen gevaar.

Extra heikel punt aan het wetsvoorstel is dat SOPA het mogelijk maakt dat Amerikanen niet-Amerikaanse websites zonder meer kunnen blokkeren via de dns-servers, louter op basis van een beschuldiging van het schenden van het merkenrecht en auteursrecht.

Het wetsvoorstel heeft al vanuit verschillende hoeken een storm van protest geoogst (kijk onder meer hier en hier). En dat protest is meer dan nodig, zoals blijkt uit de woorden van verschillende gerenommeerde wetenschappers en ingenieurs: “SOPA zal een sfeer van enorme angst en onzekerheid creëren voor technologische innovatie, en beschadigt de geloofwaardigheid van de VS in zijn rol als de hoeder van cruciale internetinfrastructuur.” Internetpionier Vint Cerf voegt er in een persoonlijk brief aan toe dat SOPA “een wereldwijde wapenwedloop van nog nooit vertoonde censuur op het web” zal ontketenen.

Wordt zeker vervolgd.