Op een Google-vrij dieet

Iedereen die regelmatig het internet gebruikt, zal wel beseffen hoe moeilijk het is om Google te vermijden. Het bedrijf lijkt wel alomtegenwoordig en dat niet alleen met haar zoekmachine. YouTube, Gmail, Google Maps, Picasa, Google docs of Blogger. Het zijn nog maar de bekendste van een ellenlange lijst diensten waarmee Google het internet domineert.

Niet alleen is zo’n quasi-monopolie op zich al een slechte zaak. Het krijgt een nog kwalijker geurtje als je de reputatie van Google op privacy gebied kent. Herinner je de uitspraak van topman Eric Schmidt: ‘If you have something that you don’t want anyone to know, maybe you shouldn’t be doing it in the first place.’

Vanaf 1 maart zet Google opnieuw een stap verder door ingelogde gebruikers over alle aangeboden diensten te volgen. Daarbij worden de privégegevens in één profiel verzameld en gecombineerd, terwijl gebruikers geen mogelijkheid krijgen om zich uit te schrijven.

Niet alleen kwam er vanuit verschillende hoeken terechte kritiek, het was ook de aanleiding voor een aantal websites om op zoek te gaan naar “een leven zonder Google”. Zo gaat Mirjam Remie voor Bits of Freedom een week lang op een Google-vrij dieet. Moet lukken, want voor elke dienst op het ellenlange lijstje van Google, zijn er ook alternatieven voorhanden. Die werden recent nog eens door security.nl op een rijtje gezet. Blader daar overigens ook eens door de reacties waar je nog een heleboel suggesties kan vinden.

Conclusie? In een boogje om Google heen surfen, heeft eigenlijk niets met een dieet van doen. Voor een dieet moet je je zaken ontzeggen, terwijl een internet zonder Google precies hetzelfde is als een internet mét. Geniet ervan.

2 REACTIES

  1. hey nice one. zelf ook zo’n bloedhekel aan google. maar niet simpel hé, met youtube en zo. Toch ook youtube filmpjes op jullie site? Deleten die boel? Of negeer je? Bwah. Als we google ma kunnen dissen. is ok

Reacties zijn gesloten.