Stop Acta! Succesvolle internationale protestdag

“Knowledge is free, Culture is free, All is free”

http://www.youtube.com/watch?v=CkjCm3FYvmA

In een heleboel Europese steden hebben betogers geprotesteerd tegen het omstreden anti-piraterijverdrag ACTA. Op initiatief van anti-censuur groep Fight For The Future trokken een paar tienduizend mensen in meer dan 200 steden de straat op. In België kwamen de manifestanten samen op de trappen van de Brusselse Beurs. Hier was de opkomst niet overweldigend, maar met een driehonderdtal deelnemers toch groter dan velen hadden verwacht. Wat in ieder geval ook aanwezig was, was de vastberadenheid om het ACTA verdrag een halt toe te roepen.

Een overzicht van alle plekken waar een protest georganiseerd werd, is te vinden op de website van Access – Global Movement for Digital Freedom.

Acta what the fuck?

Om nog even te herhalen waar het protest om draait: Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) is een initiatief van de VS en Japan, waarmee vooral de Amerikaanse film- en muziekindustrie haar rechten wil beschermen. Bedrijven krijgen door het Verdrag verregaande bevoegdheden om op te treden tegen websites. Daardoor dreigt ACTA de vrijheid op internet ernstig aan te tasten.

Reden genoeg voor een heleboel organisaties en burgers om de Europese lidstaten op te roepen het verdrag niet te ratificeren. ACTA is al door sommige landen, waaronder de VS, ondertekend. Ook de Europese Commissie heeft ACTA getekend, maar het Europees Parlement moet nog met een besluit komen. Ondertussen weigeren steeds meer landen het verdrag te tekenen. Tsjechië en Polen hebben de afgelopen twee weken al besloten om de ratificatie van het ACTA-verdrag op te schorten. Duitsland liet vrijdag weten voorlopig geen handtekening onder het verdrag te zetten.

2 REACTIES

  1. Die “voorlopige nee” van Duitsland klinkt als een goedkoop trucje: zeg voorlopig nee tot als de media aandacht verdwijnt, en teken het dan toch gewoon…

    • Zou wel eens kunnen kloppen. Dit soort “voorlopige neen” is meestal niet meer dan een truukje om de storm te omzeilen. Wanneer het protest wat afgezwakt is, kan dan plots toch “ja” gestemd worden.
      Neemt niet weg dat we met handen en voeten moeten blijven duidelijk maken waarom ACTA langs geen kanten deugt. Zeker in België is er nauwelijks een politieker die zich druk maakt over ACTA. Ze moeten dringend wakker geschud worden. Doe maar mee op alle mogelijke manieren. Openlijk of anoniem, maakt geen verschil. Als we maar luid blijven protesteren.
      Maarten

Reacties zijn gesloten.