Intelligente schooluniformen volgen Braziliaanse scholieren op de voet

Eerst dachten we dat dit een flauwe grap was, maar het is nog wat vroeg voor 1 april. De Braziliaanse stad Vitoria da Conquista claimt namelijk de dubieuze primeur om zijn scholieren te chippen. Voorlopig enkel nog maar via het schooluniform, maar wie weet welke perverse ideeën er nog meer in de hoofden van dit soort little brothers zit te rijpen.
Scholieren in Brazilië krijgen voor hun schooluniform T-shirts waarin chips zijn genaaid die ouders waarschuwen als hun kind spijbelt. Twintigduizend leerlingen op 25 openbare scholen in de noordoostelijke stad Vitoria da Conquista zijn de nieuwe kleding deze week gaan dragen. Volgend jaar moeten alle 43 duizend scholieren in de leeftijd van 4 tot 14 jaar de gechipte T-shirts aan. De ‘intelligente’ uniformen stellen ouders via sms op de hoogte als hun kind het schoolgebouw binnengaat. Ouders worden ook gewaarschuwd als de lessen al twintig minuten bezig zijn en hun kind nog niet is aangekomen. (bron Het Nieuwsblad)

Naar verluidt zou het kostenplaatje voor dit alles zo’n half miljoen euro bedragen. Reken maar uit wat je met zo’n bedrag zou kunnen doen om het onderwijs te verbeteren en op die manier te zorgen dat leren weer wat aangenamer wordt. Iets wat je alleszins niet zal bereiken met dit soort track and trace toestanden. Want op dat gebied zijn “intelligente” uniformen immers oliedom.

Overigens geldt de zelfverklaarde “primeur” enkel voor de schaal waarop het volgsysteem wordt toegepast. In het verleden waren er in onder meer Japan en de Verenigde Staten scholen waar sprake was van chips in schooluniformen. En jaren geleden was er ook al een Engelse school die experimenteerde met rfid chips om het spijbelen tegen te gaan. Wat aan de actiegroep “Leave them kids alone” de reactie ontlokte:

“To put this in a school badge is complete and utter surveillance of the children. Tagging is what we do to criminals we let out of prison early.”

1 REACTIE

  1. Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaargh. Them bloody idiots met hun flikkenmentaliteit.
    Hoe dom moet je zijn om zoiets alleen al te verzinnen.
    En voor al die Braziliaanse scholieren die hier meelezen :-) hoe simpel als je toch een keertje buitenschools activiteiten wil doen. gewoon uniform in een plastiek zakske stoppen en meegeven aan vriend en die er mee laten rondlopen.

Reacties zijn gesloten.