Piratenpartij hekelt gebrek aan privacy in België

Het lijkt erop dat ook in Vlaanderen de Piratenpartij eindelijk de kop opsteekt. Een goeie zaak voor iedereen die een hekel heeft aan surveillance en zijn/haar privacy een warm hart toedraagt. Zo klonk het op de personferentie (pdf) van 25 april 2012:

“Waar we ons ook enorm zorgen over maken is de voortdurende erosie van de persoonlijke privacy. Eigenlijk willen we daar niet veel: enkel dezelfde rechten en bescherming die ook onze ouders hadden. Niemand kan zich immers voorstellen dat de overheid of een privé-organisatie zonder gerechtelijk bevel zomaar in brieven zou beginnen kijken, telefoons begint af te luisteren of bepaalde postadressen moedwillig niet bedeeld. Waarom zou dat voor het internet anders zijn? De piratenpartij wil op net dezelfde manier een absoluut verbod op filtering en monitoring van eender welke internetaansluiting door welke partij ook zonder expliciet en onderbouwd gerechtelijk bevel. Ook het onbereikbaar maken van internationale websites via lokale gerechtelijke dwangbevelen is het soort censuur dat we in de vorige eeuw hadden moeten laten. Burgers hebben een fundamenteel recht op privacy en het shockeert ons te moeten vaststellen dat dit op zo’n triviale wijze en vaak omwille van puur winstbejag en valse veiligheidsvoorwendselen wordt geschonden.”

Voorzitter Jonas Degrave maakt het in een interview voor de Xioskrant nog wat concreter:

“Er worden in Leuven steeds meer camera’s geplaatst. Toch is al duidelijk geworden dat die camera’s niet veel helpen. Ze kosten stukken van mensen en hebben een zeer nefast effect op de privacy.”

En nu maar hopen dat ze het goede voorbeeld van hun Nederlandse partijgenoten volgen: