ACTA : Open brief aan de Belgische parlementariërs (bis)

We gaan nog even door op de open brief (pdf) die we samen met NURPA, de Liga voor Mensenrechten en de Ligue des droits de l’Homme naar alle leden van het federale parlement verstuurd hebben. De open brief wijst op de nefaste gevolgen van het Anti Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) voor onze grondrechten en fundamentele vrijheden. De ondertekenaars roepen de verschillende politieke partijen daarom op om zich te verzetten tegen ACTA, zowel op nationaal als op Europees niveau.

De open brief en het volledige persbericht kan je nog eens nalezen op de website van NURPA. Daar vind je ook hun bevindingen over de verschillende posities die de Belgische volksvertegenwoordiges in het Europese parlement hebben aangenomen ten aanzien van ACTA. Bovenaan het klassement (100-81/100) staan ECOLO, de PS, SP.A en de N-VA. Middenin (80-51/100) staat de Open VLD en onderaan het klassement (50-0/100) vinden we Groen, cdH, MR, CD&V, Lijst Dedecker en de CSP.

Op het eerste zicht lijken die resultaten wel bemoedigend, zeker als we weten dat het eigenlijk enkel nog de Europese Volkspartij is (waarvan CD&V en de cdH lid zijn) die dit onverdedigbare akkoord nog tracht te bepleiten. Jammer genoeg is dat geen sluitende garantie dat ACTA ook effectief zal weggestemd worden. Daarom stelt André Loconte, woordvoerder van NURPA, het nog eens duidelijk:

“Meer dan ooit dient het publiek protest voortgezet te worden. In de volgende dagen zal NURPA een tool ter beschikking stellen om nationale en Europese volksvertegenwoordigers te contacteren. Het is de verantwoordelijkheid van alle burgers die gevoelig zijn voor de problemen die door ACTA veroorzaakt zouden worden, om hun vertegenwoordigers te informeren en hun vrees en ongenoegen uit te drukken. Het is bovendien de politieke plicht van de volksvertegenwoordigers en senatoren van het federale parlement om alles in het werk te stellen teneinde ACTA te verwerpen.”

UPDATE: De Brusselse drukte rond ACTA samengevat

De vorige week was het in Brussel overigens een drukte van jewelste met ACTA. Van 24 tot 27 april kwamen zowat alle relevante commissies bij elkaar. Bits of Freedom biedt een verhelderende samenvatting van wat al die debatten, presentaties en stemmingen hebben opgeleverd. Een voorzichtige conclusie uit die drukte? De situatie lijkt gunstig te evolueren. De tegenstemmen zijn weer weer iets talrijker, sterker en luider geworden. Maar laat dit vooral een voorzichtige conclusie zijn, want er blijven nog teveel onvoorspelbare factoren (zoals het individueel stemgedrag van de europarlementariërs) om nu al te optimistisch te worden. Protest blijft van cruciaal belang.

2012-02-11 Protest anti ACTA in Brussels 003
Anti ACTA protest in Brussel, 11 feb 2012 (foto Marek Blahuš)