Gaspard, de illegale databank van de Franse politie

Op hetzelfde moment dat Nicolas Sarkozy in Frankrijk de presidentsverkiezingen verloor, bleek dat de Franse politie reeds verschillende jaren gebruik maakt van een illegale databank. In de databank zitten de gezichtskenmerken van twee miljoen “verdachten”. Het bestaan ervan raakte “per ongeluk” bekend, toen de minister van binnenlandse zaken een aanvraag deed om verschillende databanken samen te voegen tot één grotere databank. Bij die gegevens zat ook de bewuste databank, Gaspard genaamd, met biometrische gegevens. De CNIL (de privacycommissie van Frankrijk) merkte verbijsterd op dat de databank nooit aangegeven was en dus eigenlijk niet had mogen bestaan. Ze voegde er ook aan toe:

Cette fonctionnalité d’identification, voire de localisation, des personnes à partir de l’analyse biométrique de la morphologie de leur visage, présente des risques importants pour les libertés individuelles, notamment dans le contexte actuel de multiplication du nombre des systèmes de vidéoprotection.

Jean-Marc Manach doet voor owni.fr het hele verhaal uit de doeken.