Bibliotheek /// Jean-Marc Manach: Au pays de Candy (2012)

Voordat Frankrijk meewerkte aan de bevrijding van Libië en de verdrijving van Kadhafi, had datzelfde Frankrijk aan dezelfde Libische leider de nodige hard- en software verkocht waarmee Kadhafi het volledige land kon bespioneren. Uiteraard waren de eerste slachtoffers vooraanstaande leden van de Libische oppositie – ook al verbleven sommigen onder hen op dat moment in het buitenland. Ook bloggers en internetactivisten die in Libië leefden werden bespioneerd, gearresteerd en gefolterd – met “dank” aan de Franse technologie. Amesys, het Frans bedrijf dat de technologie (officiële naam: Eagle) ontwikkeld en verkocht had, had er zelfs een codenaam voor verzonnen: Candy … Nog cynischer hadden we het zelf niet bedenken.

Journalist Jean-Marc Manach zette alle feiten netjes op een rijtje en schetst een onthullend portret van het bedrijf Amesys, van de ontwikkeling van de software, maar ook van het politiek gekonkelfoes in Libië én in Frankrijk. Mamach maakt daarbij op een treffende manier duidelijk dat niet enkel de codenaam “Candy” getuigt van een hoge graad van cynisme.

Jean-Marc Manach: Au pays de Candy, enquête sur les marchands d’armes de surveillance numérique
(OWNI Editions, 2012, 118 pages – enkel als ebook verkrijgbaar)