Downloaden via BitTorrent is geen slechte zaak voor muzikanten

Uit een onderzoek van Musicmetric blijkt dat de Amerikanen de grootste downloaders zijn van muziek via BitTorrent. Voor de eerste helft van 2012 gaat het om niet minder dan 96,7 miljoen files. Op twee staan de Britten met 43,3 miljoen en op drie de Italianen met 33,2 miljoen downloads. België haalt nog net de top twintig met iets minder dan 4 miljoen downloads.

Het rapport zal de Recording Industry Association of America wellicht een paar slapeloze nachten bezorgd hebben. De muziekindustrie doet al jaren verwoede pogingen om BitTorrent sites te sluiten en het downloaden de kop in te drukken. En toch blijft het delen van muziekbestanden hoge toppen scheren.

Tot zover niets nieuws onder de zon. Interessanter wordt het als ReadWriteWeb de reacties van een aantal muzikanten op een rijtje zet. Sommigen reageren heel wat minder negatief dan de RIAA, anderen zijn dan weer ronduit positief en nog anderen maken zelfs uitgebreid gebruik van BitTorrent om hun muziek te verspreiden.

Mooie voorbeelden

De Britse muzikant Ed Sheeran, die in het Verenigd Koninkrijk tekent voor het meest gedeelde nummer, is het in ieder geval absoluut niet eens met de heksenjacht van de RIAA op alles wat met filesharing te maken heeft.

“I sell a lot of tickets. I’ve sold 1.2 million albums and there’s eight million downloads as well, illegally. So nine million people have my record in England, which is quite a nice feeling. You get people who actually want to listen to your songs and come to an event like this in London, who wouldn’t necessarily buy the album. (…) You can live off your sales and you can allow people to illegally download it and come to your gigs. My gig tickets are £18 and my album is £8, so it’s all relative.”

Nog opvallender is het verhaal van dubstep producer Billy Van, die in Brazilië op de nummer één van meest gedownloade songs staat. In maart 2012 bracht hij “The Cardigan” uit, een nummer dat enkel via BitTorrent te downloaden was. Het bezorgde hem niet alleen meer dan een miljoen downloads in de eerste helft van 2012. Maar het betekende vooral ook een gigantische internationale naambekendheid.

Het voorbeeld van Billy Van toont in ieder geval dat BitTorrent niet alleen staat voor illegale downloads en dat filesharing voor muzikanten ook positieve effecten heeft. Billy Van, Ed Sheeran en co verkopen wellicht iets minder platen – hoewel nog altijd niet bewezen is dat minder illegale downloads ook meer platenverkoop betekent. Maar ze hebben vooral begrepen dat de tijden veranderd zijn. Het mogelijk verlies aan platenverkoop wordt bijvoorbeeld gecompenseerd door meer opbrengsten uit optredens, zoals onder meer bleek uit een rapport van het National Bureau of Economic Research.

Piracy is the new radio

Het laatste woord laten we met plezier aan Neil Young, die de veranderende houding tegenover BitTorrent begin dit jaar mooi samenvatte.

“Piracy is the new radio. That’s how music gets around … That’s the radio. If you really want to hear it, let’s make it available, let them hear it, let them hear the 95 percent of it.”