Videotheek /// Dennis A. Liu: Plurality (2012)

Plurality is een nieuwe SF-kortfilm met in de hoofdrol “The Grid”. New York, 2023. De stad is één gigantische biometrische scanner geworden. The Grid is een technologisch hoogstandje dat elke bit aan informatie over jouw persoon (gegevens over identiteitskaart, kredietkaart, sociale zekerheid, etc) koppelt aan je DNA. Daardoor weet The Grid letterlijk alles over jou, waar je je bevindt, waar je naartoe gaat, en zo verder. Alles loopt “vlot”, totdat een identieke set vingerafdrukken tegelijk opduikt op twee verschillende plaatsen. Wat gebeurt er dan?

Ver gezocht? Voorlopig nog wel. Maar Plurality zou niet de eerste science fiction zijn die binnen afzienbare tijd bittere realiteit wordt. En net als elke goeie SF-film put Plurality uitgebreid uit de actualiteit, waar privacy steeds meer een bedreigd goed wordt. The Grid noemt niet voor niets voluit The Bentham Grid, als een overduidelijke verwijzing naar Jeremy Bentham’s 18de-eeuwse Panopticon.

Dit is overigens de officiële aankondiging van Plurality:

After the state of New York gives the police access to “The Grid,” a new technology that allows people to purchase anything with a quick scan of their fingerprint, crime drops almost instantly. However, they also discover that certain people are popping up in two places at once.

En de makers voegen eraan toe:

“Becomes even more interesting when you replace “the grid” with “Google” or “Facebook”.”

Meer over Plurality via www.facebook.com/pluralitythemovie.

Plurality
Regie: Dennis Liu
Scenario: Ryan Condal
Kortfilm, 2012, 14 min.