CNIL waarschuwt Google

Onze felicitaties voor de CNIL, de Franse privacywaakhond, die gisteren samen met de andere Europese privacytoezichthouders bekend maakte dat het privacybeleid van Google niet voldoet aan de Europese privacybeginselen. Volgens hen is de omvang van Googles nieuwe privacyverklaring te uitgebreid en moeten gebruikers meer controle krijgen over hun eigen gegevens. Google wordt verzocht een aantal wijzigingen door te voeren.

Sinds 1 maart 2012 hanteert Google voor al haar diensten één privacystatement en zijn alle persoonsgegevens van gebruikers van verschillende Googlediensten (Search, Youtube, Gmail, Google Calendar) aan elkaar gekoppeld. Dat heeft tot gevolg dat er uitgebreidere profielen van gebruikers ontstaan, wat dan weer serieuze gevolgen heeft voor jouw privacy. Iets waar de privacytoezichthouders dus terecht tegen ingaan.

En nu verder?

Ook al vrezen we een beetje dat het te weinig zoden aan de dijk zal brengen, toch is het een goede zaak dat de Europese privacytoezichthouders een poging ondernemen om gebruikers de controle over hun eigen gegevens terug te geven. Hopelijk gaan de toezichthouders nu verder op hun elan van privacywaakhond en krijgen we binnen afzienbare tijd een steviger Europese wetgeving rond gegevensbescherming. Waardoor gebruikers ook effectief het recht zullen kunnen afdwingen om hun gegevens op te eisen en desnoods te verwijderen als ze dat willen. En laat er meteen ook maar de mogelijkheid in staan om waar nodig boetes uit te delen die in verhouding staan met het vermogen van internetgiganten als Google en co. Dat zouden al een paar kleine stappen vooruit zijn.

Lees hier de bevindingen van de CNIL in het Frans of in het Engels.
De volledige aanbevelingen van de CNIL vind je hier (pdf).
Lees hier de samenvatting van Bits of Freedom.

1 REACTIE

  1. […] Datapanik schrijft dat er sinds 2012 op Google en al haar diensten een privacy statement wordt gehanteerd. Dit houdt in dat als je op een van Google’s diensten een account hebt zoals; Search, Youtube, Gmail, Google Calendar je automatisch wordt gekoppeld aan de andere diensten. Hierdoor ontstaan er voor de gebruikers een veel uitgebreider profiel wat gevolgen heeft voor jouw privacy. Google kan dus bij al jouw gegevens. […]

Reacties zijn gesloten.