Het belang van internetvrijheid

Bits of Freedom zette 1 november in het teken van de strijd voor internetvrijheid. Ze vroegen een aantal van hun supporters waarom zij het zo belangrijk vinden op te komen voor internetvrijheid. Een paar citaten:

Mirjam Remie, webredacteur bij nrc.nl, legt de nadruk op de tegenstelling tussen democratie en surveillance.

“Ik geloof dat in een gezonde democratie de volksvertegenwoordiging regeert uit naam van haar burgers. En dat die burgers hun bewindslieden controleren om te kijken of het wel goed gebeurt, dat regeren. Niet andersom. Daarom moet internet volgens mij niet worden ingezet om op grote schaal – onverdachte – burgers te controleren, zoals bijvoorbeeld gebeurt bij de bewaarplicht. Vergaande surveillance, hoe onzichtbaar ook, hoort niet bij een democratie.”

Afran Groenewoud, ondernemer en journalist, houdt het iets persoonlijker.

“Internetvrijheid. Echt heel, heel belangrijk. Voor innovatie, zelfontplooiing, kruisbestuiving, culturele expressie. Voor revolutie zelfs. Zat duidelijke argumenten voor. Wat mij betreft nul komma nul argumenten tegen. En – helaas – steeds opnieuw rare vrijheidsbeperkende wetsvoorstellen die we aan moeten vechten.
En toch. Ondanks al die argumenten overheerst gewoon mijn niet te betwisten gevoel. Mijn internetvrijheid? Daar moet je gewoon van afblijven. Gewoon, dáárom.”

 

De andere twee bijdragen kan je hier en hier lezen. De reeks sluit aan bij een terugblik op 2012 en vooral op de kijk vooruit die Bits of Freedom werpt op internetvrijheid in Nederland. Deel 1 gaat over internetvrijheid en de overheid; deel 2 legt de focus op het bedrijfsleven.