Minder camera’s, meer veiligheid

Dit keer komt het goeie nieuws uit Eindhoven. Daar werden een aantal bewakingscamera’s weggehaald. Gevolg? De straat werd nog veiliger. Conclusie? Het verwijderen van camera’s leidt dus niet tot een terugkeer van criminaliteit en overlast. Verklaring? De meest voor de hand liggende is dat de bewakingscamera’s geen invloed hadden op die criminaliteit en overlast.

Logisch? Toch wel, omdat het nog maar eens bevestigt wat zowat alle ernstige onderzoeken rond de impact van camerabewaking vaststelden. Namelijk dat camerabewaking nauwelijks of geen impact heeft op de criminaliteit. De bevindingen in Eindhoven zijn vooral interessant omdat de trend al een aantal jaren de omgekeerde richting uitgaat, namelijk richting meer camera’s en vooral richting zogenaamd ‘slimme’ camera’s. Niet zo slim dus, blijkt nu nog maar eens. Nu nog hopen dat dit niet alleen goed nieuws is voor critici van camerabewaking, maar dat het tegelijk ook slecht nieuws is voor de veiligheidsindustrie.