Datalek NMBS (bis)

We gaan nog even door op het datalek bij de nmbs-sncb. Nadat zowat alle Vlaamse kranten in eerste instantie braafjes het officiële verhaal van de nmbs-woordvoerder hadden overgenomen, publiceren ze nu eindelijk wat er werkelijk gebeurd is. Het was De Tijd die in haar weekend-editie de kat de bel aanbond met een artikel onder de titel Datalek NMBS treft 1,5 miljoen reizigers (artikel enkel voor abonnees). (Mooi overigens om te merken dat we we blijkbaar ook door journalisten gelezen worden). Daarna volgden ook de andere kranten.

Nu dit datalek uitgebreider in het nieuws zit, zijn we benieuwd naar de verdere reactie van de nmbs. Ze hebben naar verluidt al hun verontschuldigingen aangeboden aan de gedupeerden. Beetje magertjes toch, zeker voor een datalek van dit kaliber. Het getuigt zowel van stuitend amateurisme als van verregaande nonchalance. Laat dat nu net de twee zaken zijn die we als de pest kunnen missen als het gaat over databanken waarin massaal persoonlijke gegevens worden bijgehouden. (Overigens getuigt ook de officiële reactie van datzelfde stuitend amateurisme en dezelfde verregaande nonchalance. Minimaliseren en schieten op de boodschapper – ook al was diens eerste reactie niet bepaald de aangewezen reactie in dit soort gevallen – is een poging om de zaak in de doofpot te steken.

Als er dan toch een hoopvol kantje aan deze kwalijke zaak mag hangen, dan misschien deze. Dat dit datalek de aanleiding mag zijn om eindelijk en snel werk te maken van een strakkere controle (waar blijft de CERT? de Privacycommissie?), een steviger regelgeving (heren en dames politici?) en aangepaste boetes wanneer dit soort zaken gebeurt. Want wat nu bij de nmbs gebeurd is, zal in de toekomst nog gebeuren en (we hopen van niet, maar vrezen toch) met grotere gevolgen voor onze persoonlijke gegevens. Zolang daartegen niets ondernomen wordt, zijn onze persoonlijke gegevens zo goed als vogelvrij.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.