Politie luistert steeds vaker verdachten af

Das Leben der Anderen

“Je kan geen ernstig strafdossier meer inkijken of het bulkt van de kaften met telefoontap.” In een opiniebijdrage voor De Morgen waarschuwen Raf Jespers en Jan Fermon (Progress Lawyers Network) dat de politie steeds vaker verdachten afluistert. Het doel, de criminaliteit bestrijden, heiligt echter niet alle middelen. Een efficiënte strijd tegen criminaliteit vereist het gebruik van onderzoeksmethoden. Het moeten echter uitzonderlijke methoden blijven omdat ze inbreuk maken op de privacy van de burger

Een efficiënte strijd tegen criminaliteit is noodzakelijk en vereist het gebruik van onderzoeksmethoden, ook met de meest geavanceerde technologie, maar dan goed overwogen en niet als een doordeweeks gebruiksobject. Het moeten uitzonderlijke methoden blijven omdat ze inbreuk maken op de privacy van de burger. We vrezen dat stilaan wordt afgegleden naar een cultuur van ‘het doel heiligt de middelen’, terwijl ‘het doel’, de criminaliteitsbestrijding, niet alle middelen heiligt.

Het debat over het gebruik van de geheime onderzoeksmethoden door de politie wordt in dit land nauwelijks gevoerd. Ieder jaar bij het verschijnen van dat rapport klinkt er een zucht over de privacy en daarna wordt er overgegaan tot de orde van de dag. Nochtans was er in 2003 bij de invoering van de nieuwe wet geopperd dat er jaarlijks een grondige evaluatie moest gebeuren. Niet dus. Nochtans is de rol van de politie, vooral ook wanneer zij geheime methoden hanteert, een belangrijk gegeven in een democratische maatschappij. Laat ons hopen dat het rapport 2012, dat bedoeld is om het parlement te informeren, nu wel tot een fundamenteel debat in dat parlement en erbuiten aanleiding geeft. Een debat dat vragen stelt over de impact van de methoden op de privacy, over de efficiëntie ervan afgewogen ook tegen de kostprijs en over de reële democratische controle op het gebruik van de geheime methoden. Om morgen niet te moeten leven in een politiestaat.

Lees de volledige opiniebijdrage bij De Morgen