VS verwijderen naaktscanners uit luchthavens

Er mag ook wel eens een vleugje goed nieuws langs komen waaien.

The U.S. Transportation Security Administration will remove airport body scanners that privacy advocates likened to strip searches after OSI Systems Inc. (OSIS) couldn’t write software to make passenger images less revealing. (via Bloomberg)

Verschillende advocaten hadden een rechtszaak aangespannen omdat de Rapiscan een ’te naakt’ beeld toonde van de reizigers. Nu blijkt dat OSI Systems niet in staat is om haar software zodanig aan te passen dat er minder inbreuk op de privacy gepleegd wordt. Waarop de TSA dus beslist heeft de 174 Rapiscans te verwijderen. Vorig jaar waren ook al 76 naaktscanners verwijderd op de drukste vliegvelden in de Verenigde Staten. In november deden er al geruchten de ronde dat OSIS met testresultaten gesjoemeld zou hebben, zodat de nieuwe software een positiever beeld zou geven dan in realiteit het geval was.

Er zitten wel een paar addertjes onder het gras. Eén is dat de Rapiscan machines niet vernietigd zullen worden. Ze worden “opgeslagen totdat ze kunnen worden ingezet op andere plaatsen binnen de overheid.” Twee is dat het verwijderen van de Rapiscans weinig afdoet aan het veiligheidstheater op de luchthavens. Daar blijft de paranoia regeren. Zoals bijvoorbeeld uit onderstaand filmpje blijkt.

http://www.youtube.com/watch?v=2XhnZlmLGK8