EU-parlementairen kopiëren eisen van de VS-lobbyisten

Over de stortvloed van lobbyisten die in Brussel de hervorming van de Europese privacywetgeving negatief willen beïnvloeden, hebben we het al eerder gehad. In de internationale pers kan je er meer over lezen, van de New York Times over The Telegraph tot de Zeit.

Tijdens de eerste besprekingen in het EU-parlement bleek alvast dat de standpunten van de grote (Amerikaanse) lobby’s daar dikwijls in vruchtbare bodem vielen. De Oostenrijkse student Max Schrems, bekend van zijn Initiatief Europa vs. Facebook, kon aantonen dat verschillende amendementen in het Europees parlement letterlijk gekopieerd zijn uit de documenten van de lobbyisten. Voorbeelden daarvan worden verzameld op de website lobbyplag.eu die de komende dagen nog verder aangevuld wordt. Je kan er zelf de standpunten van de lobbyisten vergelijken met de voorstellen die de leden van de verschillende commissies doen.

privacycampaign-euMeer lezen kan bij netzpolitik.org. Opnieuw een sterk staaltje van de manier waarop vooral Amerikaanse bedrijven de Europese privacywetgeving naar hun hand willen zetten. Of hoe in het Europees parlement een dubbele moraal lijkt te heersen die de belangen van een aantal multinationals boven de bescherming van onze persoonlijke gegevens stelt. Ook al beweren ze het tegendeel,  Welcome lobbyists, goodbye privacy? Niet als het van de Europese privacy campagne  privacycampaign.eu afhangt. Steun ze met alles wat je kan!