Nog steeds over de hervorming van de Europese privacywetgeving

De discussie over de herziening van de Europese regels rond gegevensbescherming woedt nog volop. Daarom tonen we nog eens een video waarin de inzet van die discussie nog eens netjes op een rijtje wordt gezet. Do you know who knows you? De video is van de hand van de Europese consumentenvereniging BEUC.

Belangrijk! Laat de discussie niet over aan lobbyisten die enkel de belangen van de industrie verdedigen en op allerlei manieren EU-parlementairen proberen te bewerken. Doe zelf je duit in het zakje en verdedig mee je data en je privacy!

Bekijk ook eens een interview met Joe Mcnamee van EDRi over de vier ‘mazen’ in het huidige ontwerp van de Europese wetgeving inzake gegevensbescherming. De video is niet van superieure kwaliteit, maar je krijgt wel netjes opgelijst welke elementen van de regelgeving essentieel zijn voor de bescherming van onze data en onze privacy, maar onder druk van lobbyisten zodanig werden afgezwakt dat ze nauwelijks nog bescherming bieden. Komen achtereenvolgens aan bod:

  • het probleem met definities die te breed opgesteld zijn.
  • het begrip gerechtvaardigd belang, waardoor bedrijven “bij uitzondering” gegevens van gebruikers mogen verzamelen en verwerken. In theorie moeten ze daarbij een eerlijke afweging maken tussen de rechten van gebruikers en hun eigen belangen. In de praktijk laten zij hun eigen belangen vaak ten onrechte voorgaan.
  • het profileren van internetgebruikers, wat alleen onder strenge voorwaarden of na (echte!) toestemming zou moeten mogen. Maar de Amerikaanse Chamber of Commerce vindt van niet. Profileren moet voor hen gewoon kunnen.
  • het probleem van onze gegevens die naar derde landen “geëxporteerd” worden, waardoor we al helemaal onze greep erop verliezen.