Bibliotheek /// Homeland van Cory Doctorow nu ook als download

Een paar jaar na het succesvolle Little Brother heeft Cory Doctorow met Homeland een al even boeiend vervolg geschreven. Op de website kan je het boek nu downloaden in verschillende formaten, onder een creative commons licentie.

In Little Brother bracht Doctorow het verhaal van de jonge hacker Marcus Yallow die betrokken geraakt in de naweeën van een terroristische aanslag à la 9/11 in San Francisco. Naast een thriller, was het boek ook bedoeld als waarschuwing voor de praktijken die na 9/11 in de VS én daarbuiten de kop opstaken. De vele technologische hulpmiddelen waarmee de bevolking in de gaten kan worden gehouden, het gemak waarmee deze systemen te misbruiken zijn, de manier ook waarop onze vrijheden en onze privacy onder het mom van ‘meer veiligheid’ overboord gekieperd worden. Het zat allemaal als rode draden verweven in Little Brother.

Homeland gaat op hetzelfde elan verder en pikt de draad terug op als Marcus een paar jaar later een job krijgt aangeboden als webmaster voor een hervormingsgezinde politicus. Tegelijk krijgt hij echter ook toegang tot een heleboel gevoelige data die overheid en bedrijfsleven serieus in verlegenheid kunnen brengen. Van daaruit ontwikkelt het verhaal zich verder in sneltreinvaart, met als begin- en eindpunt het anarchistische Burning Man festival. Maar opnieuw, net als in Little Brother, is het verhaal niet het enige dat Homeland zo boeiend maakt.

Doctorow is een van die schrijvers die schaamteloos literatuur en politiek door elkaar mengt. De plot speelt zich af in een wikileaks-achtige context, drones worden zowel door overheid als door activisten ingezet, er zijn darknets en anonymous, bewakingscamera’s en andere surveillance-technieken. Daarmee kan je Homeland ook lezen als een nieuwe poging om George Orwell’s 1984 de 21ste eeuw binnen te loodsen. Dat alleen al zou een aanbeveling moeten zijn om in het boek te duiken, je te laten meeslepen door het verhaal, de tech en de politrics.